Over ons

De Galerie Kuunstig is een plek waar van alles samen komt, zowel mensen als kunstwerken.  De mensen zijn de kunstwerken in een groter geheel en de kunstwerken komen van hun handen.

Over Kuunstig

Vaak zijn we op zoek naar wat een kunstwerk wil zeggen, misschien zeggen de composities, de kleuren en de vormen van een kunstwerk samen wel, waar wij geen woorden voor hebben, maar we voelen dat het iets met ons doet. 

Dit kan gebeuren bij iets wat heel natuurgetrouw is neergezet in het kunstwerk, maar vaak gebeurt dit bij iets wat we niet onder woorden kunnen brengen. 

Het kunstwerk verteld dan iets over ons zelf. Hoe we op dat moment in het leven staan; dit kan heel harmonieus zijn, maar vaak geeft het kunstwerk de struggle weer, waar we zelf midden in zitten.

Over ons

Even voorstellen………

Ik ben de Galerie Kuunstig gestart in april 2022, dit had een aantal redenen. Als eerste dat mijn privéverzameling grafiek, dusdanig groot werd, dat het voor medebewoners van mij het er niet leuker op werd. Ik zou de hoeveelheid moeten reduceren of een andere plek er voor vinden.

De uiteindelijke klap op de vuurpijl kwam door mijn ontmoeting met de zoon van Willem Schreuder. Hij zat met eenzelfde probleem als ik. Hij had de volledige collectie houtsculpturen van zijn vader nog in zijn huis staan en door een aanstaande verhuizing werd de collectie bedreigd. Ik vertelde hem mijn plannen met de Galerie in Echten die leeg stond, waar voorheen Erik Zwezerijnen nog in heeft gezeten.

Hij enthousiast, ik enthousiast.

Sorry voor al mijn enthousiasme, ik heb mij daardoor helemaal vergeten voor te stellen. Mijn naam is Jan Prinsse en woon nu bijna 20 jaar in Echten. Ik ben getrouwd met Roos en samen hebben we vier kinderen. We runnen de galerie als een familiebedrijf zoals alle ondernemers in het verleden in Echten hebben geleefd.

Ik hoop dat jullie net zoveel plezier aan de kunstwerken beleven als ik doe. Kom een keer langs bij de galerie Kuunstig, zo kunt u onder het genot van een drankje uw onstuimige leven even stil zetten.

Verschillende kunstvormen

In Galerie Kuunstig zijn verschillende vormen van kunst samengebracht. We hebben een complete collectie van kunstenaar Willem Schreuder, hij woonde en werkte van 1976 tot aan zijn dood in 2010 in Echten. Willem maakte houtsculpturen en bijna alles wat hij heeft gemaakt is bewaart gebleven voor ons. Als we de hele collectie goed bekijken kunnen we heel goed waarnemen welke fasen hij in zijn kunstenaarschap heeft doorlopen. Hij werd natuurlijk beïnvloed door de verschillende stromingen die in zijn 40 jarig kunstenaar zijn  rond gingen, maar ook zijn persoonlijke ups en downs zijn goed te zien in de werken die hij maakte.  De meeste werken zijn abstract, maar bevatten allen een heel verhaal in zich.

We hebben geprobeerd, om het leven van Willem weer te geven in de gekozen sculpturen, die zijn tentoongesteld. Aan sommige kunstwerken is wel te zien dat ze 40 jaar oud zijn, maar hebben aan zeggingskracht nog niets ingeboet, misschien ademen ze het leven van Willem wel meer uit dan ooit tevoren.

De collectie van Willem blijft een heel jaar in Kuunstig te bewonderen, tevens heeft de familie van Willem er voor gekozen om een deel van Willem zijn kunstwerken te koop aan te bieden, zodat er meer mensen van kunnen genieten.